Az első néhány lovaglás

A viseletről:Először nem kell már egyből hatalmas összegeket költeni a ruhákra.Elég egy rugalmas,jól illeszkedő ruhát viselni,a cipőnek pedig feltétlenül legyen sarka!De erről még majd lesz szó.

Legyen az első lovaglóórákra:

-kobak,ami védi a fejed

-egy sarkas lábbeli

-egy rugalmas nadrág

-valamien kesztyű,amiben nem horzsolódik a kezünk.

Lovaglókesztyű

Lovaglósisak vagy kobak

Ennek jól kell illeszkednie a fejünkre,kényelmesnek kell lennie,és legalább az aktuális előírásoknak meg kell felelnie.Sohase vegyünk használt kobakot,mert lehet hogy leejtették,vagy úgy megsérült,hogy már nincs teljesszintű védőhatása.Ha mi ejtjük le,vegyünk egy újat!!

Kobak

                                Lábbeli

Amikor elkezdünk lovagolni,a lábbelinek döntő szerepe van.Ha nincs lovaglócsizmánk,akkor egy sima talpú,kicsi sarkú cipő egy remek választás.A nehéz csizmák,bakancsok túlságosan nehezek,beleszorulnak a kengyelbe,ezért használatuk NEM ajánlott.

Lovaglócsizma 

Chaps(lábszárvédő)+Lovaglócipő

 

Nadrág

Amikor még csak az első pár órák vannak,addíg tökéletes egy rugalmas nadrág.a farmer,vagy más nem rugalmas nadrágok dörzsölhetnek,kényelmetlenek lehetnek.

Lovaglónadrág

LÓHÁTON

Furcsa érzés először belépni egy lovarda kapuján. Az ember igen kicsinek érzi magát a nagy lovak közt. De nem csak nagy lovak vannak ott, azért ez megnyugtató. Vannak ugyanis kicsi, bohókás pónik is. A lovarda eleinte bejárhatatlannak, beláthatatlannak tűnik.Hamar kiderül, rengeteg szakág szerint lovagolnak a gyerekek, mint pl. díjugratás, díjlovaglás, voltizs.

LÓRA ÜLÉS

A lóra ülés talán kicsit nehéz feladatnak minősül, de nem szabad megilyedni ettől sem :).

1. Állj szembe a ló bal oldalával, bal kezeddel az első nyeregkápát, jobb kezeddel pedig a kengyelt fogd meg.

2. Helyezd a bal lábad a kengyelbe.

3. Fogd meg a jobb kezeddel a hátsó nyeregkápát.

4. Rugaszkodj el a talajtól és húzd fel magad a kezeddel.

5. Támaszkodj meg a nyeregkápákon és lendítsd át a lábadat a ló fara felett.

                        AZ ISMERKEDÉS

Először mindenki megismerkedik a lóval, amin elkezd lovagolni. Megsimogatják a fejét, nyakát, ő pedig megszagolja a felé nyúló kis kezeket, és ezzel meg is kötik a barátságot. Először néhány tornagyakorlatot kell elvégezniük a leendő lovasoknak.

Néhány tornagyakorlat:

1. Hajolj a ló nyakára teljesen, karold át a nyakát. Közben figyelj, hogy a lábad maradjon a helyén, a sarkad nyomd le! Számolj 5 lépést aztán egyenesedj fel.

2. Emeld a magasba mind a két kezed, ülj így néhány lépésen keresztül, majd tedd oldalsó középtartásba a kezed és lassan fordulj balra, hátrafelé majd jobbra. A szemeddel kövesd a mozdulatot.

                         Lovas játékok

Rengeteg olyan játék van, amit a ló és lovas egyaránt meg tud csinálni. Most ezek közül mutatunk be néhányat nektek!

Vízhordás

Egy vízzel teli műanyag pohárral a kezedben kell átügetni a lépőiskola(járóiskola) felett. Az nyer, akinek a végén több víz marad a poharába.

Csomózó

Ez egy igazán könnyű feladat két-három játékos számára, amennyiben elég ügyesek a lovaitok. Állítsatok fel egy oszlopot vagy egy akadályt a pálya egyik oldalára. Az első versenyző lépésben menjen el az oszlopig, a kezében egy vezetőszárral, amelyet csomózzon oda, majd a lehető leggyorsabban térjen vissza. Ezután a következő versenyző jön. Ha elég sokan vagytok, alakíthattok csoportokat is,felállíthattok több oszlopot, egyszerre több versenyző idulhat el.

Szlalom

Szúrjatok le póznákat vagy helyezzetek ki akadályokat egymástól azonos távolságra. Szlalomban kell végigmenni közöttük-a leggyorsabb lovas nyer.Valakit jelöljetek ki az idő mérésére, vagy készítsetek két póznasort, és egyszerre mindkét lovas induljon. 

 

Oldalmenü
Naptár
Szavazás
Ha lenne HonlapVerseny Te neveznél??
Igen
Nem