A melegvérűek

       Keleti lovak, az istállók égkövei

Jellemzésük: finom testfelépítés, nem nagy méret, DE nagyon kemények, nemesek, elegánsak.

               Arab telivér

Az arab ló a legrégibb lófajták egyike, szinte minden melegvérű/póni lófajtának a nemesítésében szerepet kapott. Az arab ló gyökerei Közép-Ázsiába nyúlnak vissza, innen terjedt el Mezopotámiában, Egyiptomban, az Arab félszigeten, majd a XIVI-XVIII. században Európában is. Az arab törzsek harci sikereit többnyire jó lovaiknak köszönhették, ezért nagy becsben tartották őket. Nyilvántartották származásukat, tudatos tenyésztői munkát folytattak. Jellemzője a kis fej, homorú profilvonallal (csukafej), kint ülő, hatalmas, okos szemek, széles homlok, apró, élénk játékú fülek, nagy, tág orrnyílások. Fara egyenes, jellemzően zászlós faroktűzéssel. Mozgása, ügetése kecses, vágtája nem kifejezetten gömbölyű. Gazdájához ragaszkodó, igazi társ. Jellemző színe a szürke, de több színben is előfordul.

 

                                    Anglo-Arab

Az anglo-arab fajta az angol- és arab telivér lovak keresztezése, ezt a francia nép valósította meg. Ezt a munkát pompadouri ménesében kezdték el, majd főleg az ország dél- nyugati részén tenyésztették. Mára nemzetközileg elismert, önálló fajta lett, és számos sportlófajtában alkalmazták nemesítőként. Küllemében közelebb áll az angol telivérhez. Marmagassága 160- 165 cm. Intelingens, kemény lovak, ezért a megfelelően kiválasztott egyedek a lovassportok mindegyikében megtalálhatóak.

                                         Ahal teke

Türkmenisztiából ered, ma már Magyarországon is tenyésztik. Hazai tenyésztői rajonganak érte, kiváló használati tulajdonsága miatt. Ennek a fajtának kiváló minőségét mi sem őrzi jobban, mint hogy az angol telivér fajta 4 ősménjéből az egyik, Byrely Turka, ahal teke származású volt. A katonai használaton kívül gyorsasági versenyeken szelektálták a fajtát, rövid és hosszú távon egyaránt. A tenyésztésben csak a legjobb mének kaptak szerepet. Kifejezetten kényelmes a lovaglása, intelinens ló. Mérete 155- 160 cm, színe bármilyen lehet a tarkán kívül, de leggyakoribb a fakó.

Testrészei jellemzői:

Feje:

Találtam 2 szép képet, nekem nagyon tetszik, szerintem te sem tudsz neki ellenállni, hiszen nagyon szépek ezek a lovak :) ;) :

 

   Spanyol-Nápolyi Eredetű lovak, a pompa lovai

               

Shagya-Arab

 

 

 

Származása, eredete:

A fajta az 1789-ben alapított bábolnai méneshez kötődik.Az intézmény kezdetben Mezőhegyes fiókménese volt, majd önállóvá szervezték.Egy 1816. márc. 16-án kelt határozat alapján ez időponttól a bábolnai kancákat csak keleti vérű ménekkel fedeztették.Innét datálódik Bábolna önálló tenyésziránya és a bábolnai arab lótenyésztés kezdete.Ebben az évben a napóleoni háborúkban Franciaországból zsákmányolt 5 keleti vérű mén, majd báró Fechting közel-keleti útjáról hozott további 2 csődört és egy eredeti arab kancát  Bábolnára.Az első importokat továbbiak is követték.Bábolnai tradíció lett, hogy a minden ősét Arábiára visszavezethető egyedeket zöld, az egyéb (főként Mezőhegyesről származó) kancák ivadékait lila tintával vezették be a méneskönyvbe.Az előbbieket telivér arab, az utóbbiakat arab fajta vagy a későbbiekben bábolnai arab néven ülönítették el.Az eredeti bábolnai és radautzi kancák (családok) ivadékainak eredeti arab ménvonalaktól származó ivadékait, a fajta legelterjetteb törzse után, ,,Shagya-arab'' néven önálló fajtaként ismerték el 1978-ban.Ma Shagya-arab fajtába sorolható az a ló, aminek származása mineden oldalon az Osztrák-Magyar Monarchia egykori állami méneseire visszavezethető, és amelyik elismert méneskönyvében szerepel.

Méretei:

Marmagasság bottal 152-160 cm, szalaggal 163-172 cm, övméret 178-187, szárkörméret 19-20 cm.

Színe:

Leggyakrabban szürke, de pej, fekete és ritkán sárga is előfordul.

Értékmérő tulajdonságai, használhatósága:

A Shagya-arab az arab fajtacsoporton belül viszonylag nagyméretű, tömeges, tetszetős ló, ami hátaslóként vagy fogatlóként bárki számára használható.Vérmérsékletében, teljesítőképességében kielégíti a szabadidő- és lovassportban a táv- és vadászlovaglásra alkalmas lóval szemben támasztott követelményeket.A fajta jellemzője az élénk vérmérséklet, a szelíd, jó indulatú természet, a tanulékonyság, könnyű kezelhetőség.Lépése energikus és gyors, ügetése lendületes, rugalmas, vágtája kerek, gördülékeny, kényelmes.

 

Oldalmenü
Naptár
Szavazás
Ha lenne HonlapVerseny Te neveznél??
Igen
Nem